Galleri Showroom Studio Butik

Vejenlyst

Mormorhuler af Else Marie Scherning

01/08/2020

Else Marie, der selv er mormor fortæller:

”Da mit første barnebarn blev stort nok til at lege gemme, begyndte ideen om en flettet hule at tage form. Prototypen ”NR.1” blev flettet og leget i. Men så kom problemet; ’Mormor, du skal komme med ind i hulen’. Det var en fysisk umulighed, så jeg måtte i gang med at flette en større hule.

”NR. 2” blev et nummer større, og en smule ændret i konstruktionen. En ”mormor” kan med møje og besvær presses indenfor sammen med et enkelt mindre barn. Men børn (og mormødre) bliver større, og flere børnebørn i vente kræver mere plads.

Hule ”NR. 3” blev flettet, højere og bredere. Plads nok nu?

Ideerne udvikles undervejs, mens jeg fletter. Tankerne kører, problematikker opstår og der tænkes i nye konstruktioner. Tankerne er allerede i gang med flere huler (NR. 4, 5 og 6…). Hulerne er tænkt til at hygge og lege i. Med et tæppe i bunden, en stak bøger og en bamse, og gerne en bedstemor eller bedstefar som læser op. Lægger man et lagen over, er hulen lukket og stjernerne træder frem som magiske mønstre fra 1001 nat.”

Hulerne er flettet i pallebånd som er kasseret. Hulerne er lette, nemme at flytte rundt på. Man slår sig ikke på dem, og med et par pløkker i græsset, bliver de stående selv i blæsevejr. Materialet tåler vand og vind, så de kan sagtens blive stående ude året rundt. 

Else Marie Scherning (1962)

Else Marie er en passioneret fletter, som er ekstremt nysgerrig på materialernes muligheder og anvendelser og som ser meget af vores affald som potentiale. Hun har gennem mange års arbejde med husflid og håndarbejde i alle afskygninger, tilegnet sig stor erfaring med teknikker, som udvælges, afprøves og kombineres i et væk. Noget af det sjoveste for hende er når gamle teknikker får lov at leve videre i nutidens skrald.

Tårup-ambassadør

Samarbejdet med Else Marie har stået på i mange år, bl.a. gennem fletning af mange af dansekompagniet Ingrid Kristensen & Co.’s lyskostumer, som du også kan opleve i ”Con luz”, som er galleriets nyeste del. På en måde har Else Marie og hendes mand Flemming også være med til at inspirere - og kærligt skubbet os til at flytte til den helt særlige landsby Tårup. 

https://minfletteverden.blogspot.com